چراغ روشن راه همان قرآن و اهلبیت است که حبلالله و ریسمان الهی است. چراغ هایی که در این کوره راه دنیا، راهتان را روشن میکنند.(واعتصموا بحلالله جمیعاً ولاتفرقوا) آنان که خدا و آیات او را فراموش کردند و از فرامین ائمه معصومین اطاعت نمیکنند چراغشان مداوماً روشن نیست. نور کم و کمسویی که گاهی روشن میشود و گاهی همهجا را تاریک میکند. نه میتوانند حرکت کنند و نه به مقصد برسند.
در جادهای سرسبز با کوه های زیبا و استوار در حال حرکت هستید. بدون توجه به علائم رانندگی ناگهان وارد خروجی چپ میشوید و از مسیر منحرف میگردید. ساعت ها و ساعت ها جاده را طی میکنید و گاهی اوقات راه بازگشتی به مسیر اولیه پیدا نمیکنید.
گمگشته و حیران و مضطرب، تشنه و گرسنه در میان بیراههها سرگردان میمانید. چه حال و حسی به شما دست میدهد ؟ اولین کاری که به ذهنتان میرسد چیست؟ صد در صد دنبال راه اصلی میگردید.
یک لحظه من غافل شدم صدسال راهم دور شد
زندگی مسیر هموار و جادهای است که همه بدون چون و چرا باید آن را درست و زیبا طی کنند و انسان مسافری است که لقاء خداوند مقصد اصلی اوست.
یَا أَیُّهَا الْإِنسَانُ إِنَّکَ کَادِحٌ إِلَى رَبِّکَ کَدْحًا فَمُلَاقِیهِ
اى انسان حقا که تو به سوى پروردگار خود بسختى در تلاشى و او را ملاقات خواهى کرد(انشقاق /6)
«راه اصلی همان صراط المستقیم است. اهدنا الصراط المستقیم. راهی که روزانه، بارها و بارها در نمازمان از خدا میخواهیم آن را به ما نشان دهد و دست ما را بگیرد و هدایتمان کند.»
پرستش غیر خدا، تبعیت از هوای نفس، گناهان و معاصی، گردش به چپ و مسیرهای انحرافی است که ما را از راه اصلی دور میکند. خط مستقیم حتی در هندسه هم کوتاهترین راه رسیدن به مقصد است.
مِن دُونِ اللَّهِ فَاهْدُوهُمْ إِلَى صِرَاطِ الْجَحِیمِ
گرد آورید و به سوى راه جهنم رهبریشان کنید (23/صافات )
هر راهی که به غیر خدا میرسد مسیر انحرافی است. بسیاری فکر میکنند که از طریق کسب حرام، نزول خواری، رشوه، کمفروشی میتوانند راحتی دنیا را بخرند. عدهای با انواع و اقسام حرام، گناه و نافرمانی میخواهند به آسایش دنیا برسند غافل از اینکه هم آسایش و همآرامش را با هم از دست میدهند. دنیا و آخرتشان را میفروشند و خسرالدنیا و الاخره میشوند.
راه اصلی همان صراط المستقیم است. اهدنا الصراط المستقیم. راهی که روزانه، بارها و بارها در نمازمان از خدا میخواهیم آن را به ما نشان دهد و دست ما را بگیرد و هدایتمان کند
مشخصه اصلی مسیر انحرافی اینست که رشد و کمال ندارد. همیشه انسانهای م?من و موفق کسانی هستند که در کمال ناباوری به مقامات عالی انسانی، دنیایی و اخروی میرسند. اما عدهای از افراد کسانی هستند که شاید پولدار باشند، مدرک بالا داشته باشند اما مطمئن باشید با حرام و معصیت و نافرمانی خدای بزرگ عالم هیچ خیر و برکتی در کار و زندگیشان نمیبینند.
دنیا تنها جایی است که وقتی عمر گذشت دیگر بدست نمیآید وقتی یک عمر در حرام و گناه طی شد دیگر براحتی و سادگی قابل جبران نیست پس بدانید که اینجا دور زدن ممنوع است. قرآن به ظرافت داستان کسانی را بیان میکند که در هنگام مرگ، آرزو میکنند، یک بار دیگر به دنیا باز گردند. اما این امر محال است و فرصت بازگشتنی برای آنان نیست.
جاده لغزنده است، برف سنگینی باریده و شما نیاز دارید ماشینتان را ایمن نمایند. یک مسافر برای اینکه سالم و سلامت به مقصد برسد نیاز دارد وسیله نقلیه سالمی داشته باشد.
خداوند در قرآن تشبیهی زیبا بکار برده است. آیا کسی که سالم و ایستاده راه میرود بهتر است یا کسی که سینهخیز با صورت روی زمین میخزد.
أَفَمَن یَمْشِی مُکِبًّا عَلَى وَجْهِهِ أَهْدَى أَمَّن یَمْشِی سَوِیًّا عَلَى صِرَاطٍ مُّسْتَقِیمٍ
پس آیا آن کس که نگونسار راه مىپیماید هدایتیافته تر است یا آن کس که ایستاده بر راه راست مىرود. (ملک/22)
آنان که به واسطه گناهان روحشان را صدمه میزنند مانند اینست که دست و پای خود را قطع کرده و سینهخیز میخزند.
گروهی به واسطه گناهان مانند خزندگان مسیر دنیا را طی میکنند. گروهی مانند چهارپایان میروند. تنها گروه اندکی مانند انسانهای سالم این مسیر را میپیمایند.
َواللَّهُ خَلَقَ کُلَّ دَابَّةٍ مِن مَّاء فَمِنْهُم مَّن یَمْشِی عَلَى بَطْنِهِ وَمِنْهُم مَّن یَمْشِی عَلَى رِجْلَیْنِ وَمِنْهُم مَّن یَمْشِی عَلَى أَرْبَعٍ یَخْلُقُ اللَّهُ مَا یَشَاءُ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ.
و خداست که هر جنبندهاى را [ابتدا] از آبى آفرید پس پارهاى از آنها بر روى شکم راه مىروند و پارهاى از آنها بر روى دو پا و بعضى از آنها بر روى چهار [پا] راه مىروند خدا هر چه بخواهد مىآفریند در حقیقتخدا بر هر چیزى تواناست. (نور/45)
آنان که بهواسطه گناهان روحشان را صدمه میزنند مانند اینست که دست و پای خود را قطع کرده و سینهخیز میخزند
بعضی مسیرها خطرناک است نیاز دارید احتیاط بیشتری داشته باشید. شیطان در کمین شماست، باید اخلاص خود را زیاد کنید، فقط در این صورت این دشمن قسم خورده به شما دسترسی ندارد.
«خطر ریزش کوه/ از سرعت خود بکاهید.»
وَاقْصِدْفِیمَشْیک (لقمان/19)
(پسرم!) در راه رفتن،اعتدال را رعایت کن؛
سرعت غیرمجاز عمر را کم میکند، حرکت و سرعت مجاز، همان اعتدال و میانهروی و صراط المستقیم است. اما افراط و تفریط سرعت غیرمجاز میباشد.
اسراف و زیادهروی، کمخوری و پرخوری، کمگویی و پرگویی، پرکاری و تنبلی و سستی همه و همه سرعت های غیرمجاز زندگی است. پس از سرعت خود بکاهید و آنان را به سرعت مطمئنه که همان میانهروی اعتدال است برسانید.
شب تاریک است و وسعت دید بسیار کم. نیاز به روشنایی دارید تا راه و مسیرتان را روشن کند وگرنه از مسیرتان منحرف میشوید. گاهی اوقات در انتخاب راه، تصمیمگیریهای مهم، دورتر را نمیبینید برای آیندهنگری، به روشنایی و نور راه نیاز دارید. با بهرهگیری از چراغها جاده نورانی میشود.
یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَآمِنُوا بِرَسُولِهِ یُ?ْتِکُمْ کِفْلَیْنِ مِن رَّحْمَتِهِ وَیَجْعَل لَّکُمْ نُورًا تَمْشُونَ بِهِ وَیَغْفِرْ لَکُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَّحِیمٌ(حدید/28)
اى کسانى که ایمان آوردهاید از خدا پروا دارید و به پیامبر او بگروید تا از رحمت خویش شما را دو بهره عطا کند و براى شما نورى قرار دهد که به [برکت] آن راه سپرید و بر شما ببخشاید و خدا آمرزنده مهربان است.
نزدیک است که برق چشمانشان را برباید هر گاه که بر آنان روشنى بخشد در آن گام زنند و چون راهشان را تاریک کند [بر جاى خود] بایستند و اگر خدا مىخواستشنوایى و بینایىشان را برمىگرفت که خدا بر همه چیز تواناست
چراغ روشن راه همان قرآن و اهلبیت است که حبلالله و ریسمان الهی است. چراغهایی که در این کوره راه دنیا، راهتان را روشن میکنند. (واعتصموا بحلالله جمیعاً ولاتفرقوا) آنان که خدا و آیات او را فراموش کردند و از فرامین ائمه معصومین اطاعت نمیکنند چراغشان مداوماً روشن نیست. نور کم و کمسویی که گاهی روشن میشود و گاهی همهجا را تاریک میکند. نه میتوانند حرکت کنند و نه به مقصد برسند.
نزدیک است که برق چشمانشان را برباید هر گاه که بر آنان روشنى بخشد در آن گام زنند و چون راهشان را تاریک کند [بر جاى خود] بایستند و اگر خدا مىخواست شنوایى و بینایىشان را برمىگرفت که خدا بر همه چیز تواناست.(بقره/20)
همه این مسافرهایی که در روزهای سال به سفر میروند، به مقصد نمیرسند. گاهی بین راه بخاطر عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی تصادف کرده و دار فانی را وداع میگویند. هدف همهی آنها مقصد بود اما بیتوجهی به قوانین اصلی آنان را در نیمه راه گذاشت.
مسافران دنیا هم همینطورند. همه به مقصد نمیرسند. مقصد اصلی لقاءالله است، عدهای جوانی و عمر خود را میبازند و خسران زده از دنیا میروند عدهای میخواهند دور بزنند اما به تابلو دور زدن ممنوع میرسند. عدهای به بنبست میرسند.
از خدا میخواهیم که وقتی راهی را نشانمان داد و مسیر را رفتیم نیمه راه ما را رها نکند و ما را به مقصد اصلی که همان رضایت الهی و لقاء الله است برساند.
«فلسفه اصلی این دعا همین است که خدایا ما را لحظهای به خودمان وامگذار.» زیرا یک لحظه غفلت از جاده اصلی گاهی اوفات ما را تا سر حد نیستی و نابودی میکشاند. رب لا تکلنی نفسی طرفه عبنا
مریم خندابی
بخش قرآن تبیان